Benchtraining puppy

Er zijn baasjes die absoluut geen bench in huis willen hebben. Ze vinden het zielig voor de hond om hem op te sluiten. Ondanks dat ze het zielig vinden is hier niets van waar. Je hond heeft een rustig plekje nodig waar hij zichzelf kan terugtrekken. Voor de baas is het ook handig om een hond af en toe naar de bench te sturen. Bijvoorbeeld als er familie langskomt die bang is voor de hond. Het is dan fijn als je de hond even terug naar de bench kan sturen. Voordat je puppy in de bench kan slapen is training nodig.

Bepaal de locatie

Het is belangrijk dat er een rustig plekje gevonden wordt om te slapen of even terug te trekken. Afhankelijk van het formaat van je vriend zal er ook een bepaalde maat bench bij horen. Deze moet natuurlijk wel passen op de plek die je in gedachten had. Als je een plekje gevonden hebt kan je de bench eventueel bedekken met een dekentje. Dit geeft je vriend een veilig gevoel. Zorg er ook voor dat je hem niet plaatst op de tocht of een plek waar veel mensen langslopen.

Hoe ga je trainen?

Je hebt een mooie plek gevonden en nu is het belangrijk om te gaan trainen. Het is belangrijk om je tijd ervoor te nemen. Neem kleine stappen en probeer niet te overhaasten. De eerste stap is om het deurtje open te houden en iets lekkers erin te leggen. Je pup wordt als het ware gelokt om een kijkje te nemen. Als de hond uit zichzelf erin gaat wordt hij beloond door de snack. Eventueel kan je ook de maaltijden erin geven zodat hij went dat dit een fijne en veilige plek is. Je vriend kan ook op deze manier rustig zijn maaltijd opeten. Helemaal als er ook nog andere honden zijn. Als je vriend moe is en wil slapen kan je hem in zijn bench leggen. Geef hierbij het commando zoals plaats of plek. Als je vriend bij het commando er zelf in gaat liggen is het belangrijk om hem te belonen. Laat je deurtje nog steeds open staan. Pas als je vriend er regelmatig zelf in gaat liggen is het tijd voor de volgende stap.

Sluit het deurtje

Voor veel honden is het sluiten van het deurtje een hele stap. Je mag dit ook pas doen als hij zelf er regelmatig in gaat liggen uit zichzelf. Als je hond weer eens een maaltijd eet in de bench kan je het deurtje voorzichtig sluiten. Geef er verder geen aandacht bij doe alsof dit heel normaal is. Open het deurtje weer als hij bijna klaar is met eten. Gaat je puppy piepen? Negeer dit gedrag. Stopt hij met piepen? Beloon hem dan en open pas het deurtje als hij rustig blijft liggen. Herhaal dit constant en laat het deurtje steeds langer dicht zitten. Probeer de tijd verder te rekken en ga ook eens de kamer uit. Het is belangrijk om kleine stapjes te maken. Bouw het alleen in de bench zitten langzaam op met telkens 5 minuten extra. Je kan nu zelfs proberen even een boodschap te halen. Piept je pup als je thuiskomt? Negeer hem dan en laat hem zitten. Wacht tot hij stopt met piepen en haal hem dan pas eruit. Het is bij deze training ontzettend belangrijk om je tijd te nemen. Ga niets overhaasten want dan kan je pup een terugval krijgen. Neem je tijd en bouw langzaam zijn vertrouwen op dat hij alleen kan blijven. Van een goede training kan je levenslang profijt hebben dus neem vooral je tijd.