Puppy zindelijk maken

 Als je een puppy voor het eerst in huis krijgt begint direct de opvoeding van je nieuwe hond. Eén van de eerste taken waar je mee aan de slag gaat is zindelijk maken. Je wil graag zo snel mogelijk dat je hond geen plasjes meer laat lopen in huis. Je begint daarom direct vanaf het moment dat je hond in huis komt met de zindelijkheidstraining. Het kan slim zijn om aan de fokker te vragen of de hond al getraind is. Er zijn fokkers die een hond alvast krantzindelijk maken. Het kan vooral de eerste dagen slim zijn om dit ook in huis te herhalen. Voor je hond is dit iets vertrouwds in een tijd waarin veel veranderd.

Beloon goed gedrag

Ondanks dat het lastig is als je voor de zoveelste keer een plasje mag opruimen is het belangrijk om alleen goed gedrag te belonen. Als je hond buiten een plasje doet beloon je hem uitbundig. Dit doe je met zowel je stem als een snoepje. Een hondensnoepje kan belonend werken. Als hij weer een plasje in huis doet negeer je het gedrag en ruim je het plasje direct op. Zet de hond eventueel buiten terwijl je dit doet, zodat hij de connectie gaat leggen dat hij buiten moet plassen. Het is belangrijk om absoluut niet boos te worden op je puppy bij een ongelukje. Je hond kan er ook niets aan doen dat hij een ongelukje heeft. Hij is nog jong. Dit is hetzelfde als dat je boos wordt op een baby bij een volle luier.

Laat je puppy regelmatig uit

De blaasspieren en sluitspieren zijn bij een puppy nog niet erg sterk. Regelmatig zal hij een klein plasje moeten doen. Het is belangrijk om je puppy regelmatig uit te laten op deze manier voorkom je ongelukjes en is hij sneller zindelijk. De stelregel is om na het slapen, spelen en eten je puppy uit te laten. Beloon je puppy iedere keer als hij zijn behoefte buiten doet. Tussen het uitlaten door is het belangrijk om je trouwe viervoeter in de gaten te houden. Als hij gaat draaien en snuffelen is er een kans dat hij nodig moet.

Laat je puppy slapen in de bench

Vooral in het begin krijg je het idee dat je de hele dag buiten bent. Je puppy moet ongelofelijk vaak naar buiten en dit hoort er allemaal bij. Helaas kan je lang niet altijd erbij blijven om je pup uit te laten. Tijdens de nacht kan je er bijvoorbeeld niet even uitgaan. Het advies is dan ook om vooral in het begin je puppy in de bench te laten slapen. Een hond bevuilt bijna nooit zijn eigen bench. Er zijn natuurlijk uitzonderingen bijvoorbeeld als je trouwe viervoeter wel heel nodig moet. Doet je puppy als nog alles in de bench? Laat je puppy altijd goed uit voor het slapengaan. Het is daarnaast slim om je bench eventueel met bananendozen te verkleinen. Je hond ziet de bench dan eerder als slaapnest en doet er minder snel zijn behoefte.

Leer je trouwe viervoeter een commando

Naast belonen is het slim om elke keer een commando te koppelen aan een plasje. Het commando kan bijvoorbeeld plassen of plasje zijn. Door er een commando aan te koppelen kan je een hond tijdens het uitlaten commanderen dat hij moet plassen. Vooral bij puppy’s is dit handig want als je dit niet doet zijn ze de hele tijd druk met spelen. Als je thuiskomst doen ze meteen een plasje in huis. Leer hem daarom ook altijd het commando naast de beloning. Geef het commando op het moment dat je hem ziet plassen. Op een gegeven moment koppelt je vriend het woord aan een plasje doen.