Angstige honden, hoe angst overwinnen?

Als je hond last heeft van angst, dan is dit super lastig. Eén van de moeilijkste dingen om af te leren is angst. Ondanks dat het lastig is zal het niet onmogelijk zijn om de angst te overwinnen. Het is belangrijk om direct van een bepaalde angst werk te maken. Het is niet alleen vervelend voor de hond, maar ook voor de baas. Je loopt telkens tegen problemen aan omdat je vriend zich niet prettig voelt in een bepaalde situatie. In het ergste geval kunnen angsten omschakelen in agressie. Dit moet je natuurlijk alle tijden proberen te voorkomen.

Puppy heeft last van een angstfase

Tijdens de ontwikkeling van je hond zal je altijd terecht komen in de angstfase. Dit is niet erg en hoort erbij. Het is een fase waar je pup doorheen moet. Met de juiste begeleiding zal dit niet zorgen voor een blijvende angst. Het is belangrijk om je hond niet te dwingen een bepaalde situatie aan te gaan. Ga er niet vlak langs lopen en neem eventueel een andere route. Het is ook belangrijk om de situatie niet compleet te vermijden. Loop eventueel op afstand langs een angstige situatie. Door voldoende afstand te houden blijft je vriend rustig. Hij merkt op een gegeven moment dat er dus eigenlijk niets aan de hand is. Leg nooit de nadruk op een enge situatie en loop er niet elke dag langs. Eventueel kan je de pup afleiden tot het moment dat de situatie zich aandoet. Geef hem bijvoorbeeld koekjes zodat hij druk is met de koekjes in plaats van de enge situatie.

Volwassen hond met angst

Als je hond uit de angstfase is en nog steeds bang is zal je een specifieke training moeten volgen. Het is belangrijk dat je het stressniveau verlaagt. Als honden gestrest zijn kunnen ze niets leren. Ze zijn constant met hun stress bezig. Probeer afstand te houden zodat hij het wel eng vind, maar er niet door afgeleid is. Je kan met snoepjes controleren hoeveel stress de hond heeft. Als hij geen koekjes meer aanneemt is de stress te hoog en leert hij ook niets meer. Als het telkens niet lukt om een angst te overwinnen is het slim om een gedragsdeskundige in te schakelen. Samen kunnen jullie trainen om de angst te overwinnen. Vaak kan de dierenarts tijdens de periode medicijnen voorschrijven die de stress verminderen tijdens de training.

Zelf trainen met middelen

Er zijn verschillende middelen die je kan gebruiken om de stress te verminderen tijdens een spannende situatie. Er is bijvoorbeeld een feromonen halsband. Deze geeft een veilig hormoon af ook tijdens een spannende situatie. Deze stof is niet ruikbaar voor de mens, maar heeft wel een kalmerend effect voor de hond. Je kan eventueel met deze halsband een enge situatie aangaan. Kijk of je vriend nu anders reageert. Dwing hem niet om direct op de situatie af te stappen, maar ga er op gepaste afstand langslopen en kijk naar zijn reactie. Een andere effectieve oplossing bij volwassen honden is het thundershirt. Hiermee kan je de hond een soort van inbakenen zoals we ook met baby’s doen. De angst zal niet helemaal verdwijnen, maar je vriend voelt zich wel veilig met het t-shirt aan. Door met het t-shirt aan te trainen kan je proberen om de angst onder controle te krijgen. Het zijn handige handvaten die vooral werken bij matige angst. Als het niet lukt om met deze middelen je vriend weer onder controle te krijgen is het slim om een expert in te schakelen. Een expert gaat samen met je aan de slag om je vriend weer onder controle te krijgen.