Eerste nacht puppy in huis

Een nieuwe hond in huis klinkt super leuk. Je hebt de weken afgeteld tot je eindelijk je pup mag ophalen. Alleen het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Er zijn genoeg baasjes in spe die de eerste dagen vrij nemen. Dit is niet zo gek want de hond kan de eerste nacht flink vermoeiend zijn. Je zal vast wel van anderen gehoord hebben dat je hond flink kan gaan huilen. Gelukkig zijn er verschillende tips waarmee je de nacht beter doorkomt. Hou er wel rekening mee dat de eerste nacht zwaar gaat zijn.

De pup in de slaapkamer laten slapen

Vroeger werd er altijd gezegd dat de pup zo ver mogelijk van de baas af moest slapen. De eerste nacht zonder broertjes of zusjes is ontzettend zwaar. Hij voelt zich eenzaam en jij bent de enige persoon die bij hem in de buurt is. Dit laatste beetje houvast is ook ineens weg. Het gevolg is dat je pup begint te huilen om zijn broertjes en zusjes. Het is belangrijk om niet zijn laatste houvast ook weg te nemen. Zet de bench gerust in de slaapkamer zodat je hond weet dat je nog steeds aanwezig bent. Je hoeft echt niet voor altijd de hond op de slaapkamer toe te laten. Het is vooral in het begin prettig als je in de buurt bent. Als je geen bench hebt kan je een pup ook in een doos naast je bed leggen. Leg hier eventueel kranten in voor ongelukjes.

Geuren zijn belangrijk

Je puppy mist zijn broertjes, zusjes en moeders enorm. Dit is logisch hij wordt ineens weggeplukt en in een nieuw huis geplaatst. Hij zal niet alleen hun aanwezigheid missen, maar ook hun geur. Vraag eventueel aan de fokker of je iets uit het nest mag meenemen. Er zijn fokkers die speciale knuffels kopen en meegeven als de pup het nest verlaat. De geur herinnert hem aan zijn moeder en kalmeert hem. Eventueel kan je ook nog een warme kruik met een handdoek eromheen in de bench leggen. Dit stimuleert de warmte van het nest. Hij kan hier lekker warm tegenaan liggen net als bij zijn broertjes.

Geen beloning bij huilen

Ondanks dat je er alles aan gedaan hebt om het je puppy zo prettig mogelijk te maken kan hij gaan huilen. Dit is heel normaal. Beloon je pup niet door hem eruit te halen, maar laat merken dat je aanwezig bent en hij niet alleen is. Dit kan je doen door even tegen hem te praten. Je zal merken dat hij snel gerustgesteld is en weer gaat slapen. Geef hem niet teveel aandacht. Je kan gewoon zijn naam zeggen en ga maar lekker slapen. Dit is voldoende en je beloond hem zo niet voor zijn gedrag. Ga dus ook niet met hem spelen of hem uitlaten omdat je denkt dat hij eruit moet. De meeste puppy’s kunnen dit in het begin namelijk nog niet aangeven.

Wat als je de puppy niet op je slaapkamer wil hebben?

Het kan natuurlijk dat je een pup de eerste nacht niet op de slaapkamer wil hebben. Het advies is dan om bij hem te gaan slapen. Slaap eventueel op de bank als de pup in de woonkamer ligt.

Hoe leer je een pup alleen slapen/blijven?

Ons advies is om de eerste dagen bij de pup te slapen. Probeer het alleen blijven zoveel mogelijk overdag te trainen. Na een paar nachten kan je de doos eventueel een stukje verder verplaatsen. Bijvoorbeeld naar de gang. Kijk hoe de pup reageert. Als dit goed gaat kan je een puppy langzaam laten wennen aan zijn nieuwe slaapplek.