Giftige planten voor honden

Je hebt je tuin mooi opgeknapt en je wil graag nieuwe planten plaatsen. Helaas kan je vriend de tuin ook mooi vinden en af en toe ervan snoepen. Planten die voor de mens niet schadelijk zijn kunnen voor je vriend wel schadelijk zijn. Het is slim om giftige exemplaren op een plek te plaatsen waar je hond niet bij kan. Een aantal giftige soorten voor honden hebben we hier omschreven.

Welke planten zijn zeer giftig?

Een aantal soorten kunnen zeer giftig zijn voor honden. Ondanks dat ze giftig zijn is de kans groot dat je ze in de tuin of in huis hebt staan. Het is belangrijk om goed op te letten dat je hond ze niet pakt. Zeer giftige soorten zijn: Dieffenbachia, herfstroos, Oleander, Rhodondendron, Taxus, Sago Palm, Goudenregen, Vingerhoedskruid, Kerstroos, Wonderboom, Monninkskap, Ridderspoor, Maretak, Cacaodoppen en paddenstoelen. Deze plantensoorten zijn allemaal dodelijk. De Oleander komt bijvoorbeeld veel voor in onze tuin. Eén blaadje kan al dodelijk zijn voor je hond. Het is belangrijk om direct de dierenarts te waarschuwen als je het vermoeden hebt dat hij een plant/blaadje/bloem heeft opgegeten. Ondanks dat er nog geen klachten zichtbaar zijn is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Helaas loopt het meestal dodelijk af bij het eten van een plant.

Huidirritatie bij planten uit de tuin

Er zijn ook giftige plantensoorten die geen dodelijke afloop veroorzaken, maar wel huidirritatie. Dit zijn de slangenwortel, reuzenberenklauw, gatenplant, ficus en aronskelk. Naast huidirritatie kunnen deze planten ook zorgen voor rare plekken op de huid. Als ze de plant hebben ingeslikt kan er verstikkingsgevaar optreden. Bel bij het inslikken van een plant altijd even de dierenarts.

Giftige planten die organen kunnen aantasten

Er zijn ook een aantal giftige soorten die de organen van je hond kunnen aantasten als ze opgegeten worden. Deze soorten komen regelmatig voor in Nederlandse huizen en tuin. We hebben het hierbij over de Azalea, Druiven, Krokus en Vijgenboom.

Maag en darmproblemen door het eten van giftige planten

Er zijn ook giftige planten die maag en darmproblemen kunnen veroorzaken. Als je hond een plant gegeten heeft blijft het slim om de dierenarts te bellen. De dierenarts kan je eventueel adviseren wat je kan doen. Let op het drinken van het water in de buurt van deze planten kan ook zorgen voor een vergiftiging. De volgende planten kunnen maag en darmproblemen veroorzaken: Aster, Blauwe regen, Hortensia, Hyacint, Lelie, Tulp, Salmonszegel, Lelie van Dalen, Aspidistra, Narcis, Look, Sneeuwklokje, Amaryllis, Clivia, Algarve, Boterbloem en Buxus.

Nachstschade familie kan coma veroorzaken

Een groep planten uit de nachtschade familie kan een coma veroorzaken bij de hond door de stof solanine. Bel altijd de dierenarts als de hond dit soort planten gegeten heeft. Aardappel (niet alleen de plant, maar ook de aardappelen zelf), Boksdoorn, Tomatenplant, Bitterzoet, Doornappel, Peper en Paprika plant, Petunia, Tabaksplant, Lampionplant, Solanum Pseudocapsium en Zwarte nachtschade.

Wat moet je doen als je hond een vergiftiging heeft opgelopen?

Bel als eerste direct de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond iets giftigs heeft opgegeten. Er zijn mensen die beweren dat je een hond moet laten overgeven. Doe dit nooit zelf zonder dat je met de dierenarts overlegt hebt. Er zijn plantensoorten waarbij je hond beter niet kan braken. Wacht niet eerst of hij last krijgt van symptomen, maar bel direct de dierenarts. Vertel de dierenarts precies welke plant hij binnengekregen heeft. De dierenarts weet vervolgens hoe je het beste kan handelen en laat je meestal direct langskomen. Als er twijfel is of een plant giftig is zal de dierenarts altijd naar het UMC bellen. Zij weten alles over vergiftiging bij huisdieren.