Hond aan de lijn leren lopen

Als je een puppy in huis hebt zijn er verschillende dingen die je hem als eerste wil leren. Eén van de eerste dingen die je wil leren is netjes aan de lijn leren lopen. Dit is logisch want als je hond groot en sterk is wil je niet over de straat getrokken worden. In het begin is het nog schattig als je vriend voorop loopt en aan de lijn trekt. Je hebt als baas ook nog nergens last van omdat een puppy niet super veel kracht heeft. Op een latere leeftijd wordt dit een stuk lastiger en is het moeilijk om dit gedrag af te leren. Het is daarom slim om al bij een pup te beginnen met trainen om netjes mee te lopen. Er zijn verschillende methodes om dit je hond bij te brengen.

Goed bedrag belonen

Het kan toevallig gebeuren dat je puppy op speelse wijze al naast gaat lopen. Dit gebeurt automatisch zonder dat hij het bewust doorheeft. Hij vind het bijvoorbeeld wel leuk om naast de grote leider te lopen. Het is belangrijk om dit bedrag meteen te belonen. Dit is de eenvoudigste manier om je vriend te leren lopen. Het enige nadeel is dat niet alle pups toevallig al goed gaan lopen. Mocht het wel gebeuren dan is belonen de slimste manier. Probeer de pup eventueel met de lijn te sturen om bijvoorbeeld altijd aan de rechte kant te lopen. Kies vooraf welke kant je prettig vind en leer hem dat dit zijn plaats is met een beloning. Je kan eventueel je hond aan de rechterkant belonen als je wil dat hij hier gaat lopen. Met je rechterhand geef je een snoepje als hij netjes aan deze kant blijft lopen. Loopt de hond te ver vooruit? Gooi een snoepje naar achteren zodat hij weer achter gaat lopen. Op deze manier kan je een puppy sturen om op de juiste plek te lopen.

Leer een commando

Je hond gaat nu met koekjes of snoepjes naast je lopen. Af en toe heb je het idee dat het meer toeval is, maar blijf vooral je vriend belonen. Eventueel is het slim om er een commando aan te koppelen. Zeg bijvoorbeeld het woord naast als hij aan de rechter kant loopt. Bij het commando hoort een beloning en zo onthoud je hond dat hij naast moet lopen. In het begin is het belangrijk om niet teveel te verwachten. Je puppy is ontzettend enthousiast en wil graag de wereld ontdekken. Hij zal nog regelmatig afgeleid zijn en zijn eigen weg gaan. Toch is het belangrijk om elke keer hem te belonen als hij wel luistert. Probeer negatief gedrag te negeren en positief gedrag zoveel mogelijk te belonen. De afleiding zal langzaam aan verdwijnen en je merkt op dat je puppy steeds vaker netjes aan de lijn loopt.

Trekken afleren

Helaas kan het erin sluipen dat je hond toch aan de lijn trekt. De eenvoudigste manier om het af te leren is door de leiding terug te nemen. Als je hond trekt negeer je hem en draai je om. Je loopt direct resoluut de andere kant op. Je merkt dat je hond enthousiast nu ook de andere kant oploopt. Als hij een paar meter meeloopt draai je jezelf weer om. Door dit telkens te herhalen leert je hond dat het geen nut heeft om te trekken. Het is belangrijk dat je hem negeert en geen commando’s geeft. Ga dus niet schreeuwen of boos worden want dit heeft geen nut. De beloning om te trekken is namelijk groter. Bij volwassen honden kan deze trainingsmethode effect hebben om netjes aan de lijn te lopen.