Hond eet poep
De meeste honden zijn gek op poep. Het maakt niet uit of het hun eigen ontlasting is of van andere dieren. Drollen van katten of paarden lust je hond waarschijnlijk ook graag. Als je vriend dit eenmaal ontdekt heeft kan je flink pech hebben. Voor je het weet eet hij iedere dag ontlasting. Het is niet zo gek dat je dit echt smerig vind. De reden dat ze dit doen is omdat ze het heel lekker vinden. De meeste baasjes zijn bang dat er een medische oorzaak is. Bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen. Heel soms kan dit inderdaad de oorzaak zijn. Alleen als je hond gezond oogt en goede voeding krijgt zal dit niet de oorzaak zijn. Hij vind het gewoon lekker.
Hoe kan je een hond laten stoppen met poep eten?
Helaas hebben we slecht nieuws voor je. Het is ontzettend lastig om een hond te laten stoppen met poep eten. Het eten van ontlasting werkt uit zichzelf als belonend. Soms kan het helpen om te achterhalen waarom je vriend ontlasting eet. Door de oorzaak weg te halen kan je het probleem oplossen.
Wat is de oorzaak van poep eten?
Helaas ligt de oorzaak soms al in het nest. Als het nest door de fokker niet goed schoongehouden is heeft hij daar waarschijnlijk al geleerd om ontlasting te eten. Er zijn ook genoeg honden die het juist op latere leeftijd gaat doen. We zien het vaak terug bij honden die op een agressieve manier zindelijk gemaakt zijn. Bijvoorbeeld door ze met hun neus in hun eigen drol te duwen. Ze hebben hierdoor de smaak te pakken en geroken hoe lekker hun eigen ontlasting is. Als baas heb je ook onbewust een teken gegeven dat ze dit moeten eten op jouw commando. Er zijn ook pups die expres hun drollen opeten omdat ze bang zijn voor straf. Ze willen de bewijzen verstoppen. Dit is de reden dat je nooit moet schreeuwen bij een ongelukje. Eén van de meest voorkomende oorzaken is honger. Ze komen toevallig een lekkere snack tegen en eten dit op. Als de reu bijvoorbeeld gecastreerd is kan hij het ineens gaan eten.
Poep eten bij honger
Honger kan één van de voornaamste redenen zijn waarom je vriend ineens drollen eet. Bij gecastreerde reuen zien we dit als een veel voorkomend probleem. Het kan slim zijn om te kijken naar de voedingsbehoefte van je hond. Krijgt hij voldoende voer? Na een castratie kan je eventueel overstappen naar speciaal voer voor gecastreerde honden. Dit voer neemt het hongergevoel weg. Eventueel kan je bij de voeding ook diepvries sperziebonen toevoegen. Deze geven een vol gevoel en zijn geen extra calorieën. Je kan proberen of het probleem hiermee opgelost is door je trouwe viervoeter extra te voeren.
Probeer het probleem te voorkomen
Als een hond net zijn drol heeft neergelegd kan je het als baasje meteen opruimen. Je hond krijgt hierdoor geen kans om het op te eten. Als je langs een veld loopt met andere hondendrollen, dan is dit lastig. Je gaat natuurlijk niet de drollen van andere opruimen. Neem eventueel een bal mee en zorg voor afleiding en loop zo langs het veld heen. Heeft je hond niet aan de drollen gezeten? Beloon hem dan als je langs het veld heengelopen bent. Soms is dit voldoende om het af te leren, maar helaas kan het ook niet werken. Als het er eenmaal inzit is het lastig om dit weer af te leren. Ondanks dat het heel frustrerend is kan je het accepteren. Soms is als je er alles aan gedaan hebt accepteren de beste oplossing.