Loopsheid bij hond

Als een teefje vruchtbaar is bereid ze zich voor op de dekking van een reu. Deze periode wordt door hondenbezitters loopsheid genoemd. Tijdens de loopsheid verandert er veel in het lichaam van het teefje. Er ontstaan vooral veel veranderingen in de hormonen. Hierdoor kan ook het gedrag van je hond ineens veranderen. De loopsheid duurt ongeveer 3 weken en komt twee keer per jaar voor. Er zijn uitzonderingen. De Wolfshonden en de Basenji wordt slechts één keer per jaar loops. Een teefje is tijdens de loopsheid niet constant vruchtbaar. Slechts enkele dagen tijdens deze periode van 3 weken is de hond vruchtbaar.

Wanneer is een teefje voor het eerst loops?

Een teefje kan voor het eerst loops worden als ze in de puberteit terecht gekomen is. De periode van puberteit verschilt per hondenras. Kleine hondenrassen zijn al tussen de 6 en 10 maanden in de puberteit. Grotere rassen raken pas vanaf 10 tot 16 maanden in de puberteit. De Sint Bernhard wordt meestal pas voor het eerst loops als ze 2 jaar oud is. Het is dus niet gek als het bij hele grote rassen langer duurt. Teefjes blijven in principe altijd loops. Mensen komen in de menopauze terecht waardoor ze niet meer ongesteld worden. Bij teefjes gebeurt dit niet. Ze blijven ook altijd vruchtbaar alleen worden de nestjes steeds kleiner. Het kan ook voor een teefje lastiger worden om zwanger te worden naar mate ze ouder wordt.

De verschillende fases tijdens de loopsheid

Als je hond loops is doorloopt ze vier fasen. Het verschilt per hond hoe lang een fase ongeveer duurt. Dit kan soms ook per ras verschillen. De eerste twee fasen wordt door de mens vaak loopsheid genoemd. Dit is de Pro-oestrus en de Oestrus. Tijdens de Pro-Oestrus zal de vulva gaan opzwellen en krijgt de teef een bloederige afscheiding. Het teefje wordt onrustig, maar zal reutjes afwijzen. Ze is nog niet voorbereid om te paren. Deze fase kan een paar dagen tot twee weken duren. De tweede fase is de Oestrus. Officieel gezien is dit de loopsheid en is de hond nu echt vruchtbaar en klaar om gedekt te worden. Dit is de periode waarin de eisprong plaatsvind. De afscheiding neemt af en je hond wil nu graag paren. Deze periode kan 4 dagen tot vijftien dagen duren. Niet alleen reuen zijn nu geïnteresseerd in het teefje, maar ook andere teefjes. De volgende fase is de Metoestrus. Het teefje wil nu niet meer gedekt worden. Het teefje is nu zwanger/schijnzwanger of ze gaat weer terug naar de rusttoestand. Deze periode duurt zes tot tien weken. De vierde fase is de Anoestrus dit is de periode van rust. Deze periode duurt tot de volgende loopsheid. Hier kan 100 tot 140 dagen tussen zitten afhankelijk van het hondenras.

Hoe weet ik of mijn teefje loops is?

Je merkt vooral dat de vulva opgezwollen is en je hond een rode afscheiding verliest. Er zijn teefjes waarbij je dit bijna niet merkt omdat ze zich constant schoonlikken. Daarnaast is je hond afgeleid en onrustig. Je merkt ook dat andere reuen je hond gaan benaderen.

Hoe moet je omgaan met een loopse hond?

Als je hond last heeft van hormonen is rust belangrijk. Ga geen ingewikkelde trainingen uitvoeren of hoge eisen stellen. Zorg er ook voor dat je teefje aan de lijn blijft en niet gedekt kan worden door andere honden. Daarnaast is er een risico dat ze minder goed luistert en dus niet terug komt. Ga niet naar een losloopgebied met je hond tijdens de loopsheid. Verschoon ook regelmatig de hondenmand en dekens vooral bij bloedverlies. Eventueel kan je een loopsheidbroekje kopen om het bloed op te vangen. Je voorkomt zo vlekken binnenshuis.