Mijn hond gromt. Wat kan ik doen?

Je hond is super lief en ineens begint hij uit het niets naar andere mensen te grommen. Voor veel baasjes is dit even schrikken. Je denkt misschien zelfs dat je kleine schattige puppy vals is. Gelukkig kan grommen heel normaal zijn en hoef je echt geen probleemhond te krijgen. Het is vooral belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waarom is je puppy of hond gaan grommen? Is er een speciale reden voor? Pas als je de oorzaak achterhaald weet je zeker wat je eraan kan doen. Eigenlijk is het officieel niets meer dan een waarschuwing. Het hoeft niet te betekenen dat je vriendje straks uithaalt. Soms maken honden tijdens het spelen ook geluiden die lijken op grommen, maar niet agressief bedoeld zijn.

Grommen tijdens het spelen

Het kan gebeuren dat je puppy begint te grommen tijdens het spelen. Dit is heel normaal en je hoeft je hier niet druk over te maken. Het enige waar je op moet letten is of het echt speels bedoelt is. Dit kan je zien als het lichaam ontspannen is en de poten alle kanten opgaan. Je leert het vooral snel herkennen als honden met elkaar aan het spelen zijn. Ze maken dan dezelfde geluiden naar elkaar toe.

Grommen als waarschuwing

Je hond kan ook gaan grommen omdat hij zich niet prettig voelt. Hij voelt zich niet veilig en geeft een waarschuwing af. De volgende stap kan zijn dat hij gaat happen of zelfs bijten. Het is slim om de dreiging weg te nemen als dit voorkomt. Ben je zelf de dreiging? Gromt hij naar jouw? Stop direct waar je mee bezig bent en ga een stap terug. Is je hond ergens bang voor? Neem direct afstand van het gene waar hij bang voor is. Probeer op een later moment je hond te trainen dat hij zich wel veilig gaat voelen in zo’n omgeving. Iets wat je absoluut nooit moet doen is je hond straffen. Hij gaat zich door de straf extra onzeker worden. Het kan zelfs voorkomen dat hij straf niet gaat pikken en naar je uithaalt. Als je te ver gaat kan hij soms niet anders doen dan bijten.

Beloof grommen nooit

Ondanks dat je niet mag straffen moet je ook goed opletten dat je het gedrag niet beloond. Als je iedere keer de bedreiging weghaalt weet hij dat het werkt. Hij gaat het vaker uitproberen en leert zichzelf negatief gedrag aan. Je kan eventueel het gedrag afwachten. Kijk goed of het gedrag misschien vanzelf stopt. Als het agressiever wordt en niet vanzelf stopt kan je beter wel een stapje achteruit doen.

Angst kan een oorzaak zijn

Veelvoorkomende oorzaken van dit gedrag is angst. Je merkt dit ook aan ander gedrag buiten het grommen om. Je hond wil wegrennen of juist bescherming zoeken bij de baas. Het is belangrijk dat je juist de bescherming stimuleert in plaats van grommen, bijten of happen. Als je hond bang is mag je hem bescherming bieden en als leider laten zien dat het allemaal niet eng is. Door een goede band met je hond te ontwikkelen weet hij dat hij bij jouw veilig is. Hij hoeft helemaal niet bang te zijn en zal eerder naar jouw kijken. Je kan hem dan vertellen dat alles goed is en hij niet bang hoeft te zijn. Jij zal hem als baas altijd in veiligheid brengen. Zelfs in een situatie die helemaal niet eng is. Het komt vaak voor dat honden zich bedreigd voelen door bijvoorbeeld kinderen en gaan grommen.