Puppy ontwormen
Voor de gezondheid van je hond en jezelf is het belangrijk om je pup regelmatig te ontwormen. De eerste keer gebeurt dit bij de fokker. Als je een hond ophaalt is het slim om dit even na te vragen. Vooral als je vriend een overdreven dikke buik heeft kan dit verdacht zijn. Je hond kan een hele buik gevuld met wormen hebben. Gelukkig kan je een hond heel eenvoudig ontwormen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen om problemen te voorkomen.
Wat zijn de symptomen van wormen?
Voor pups zijn wormen gevaarlijker dan voor volwassen honden. Van de meest gangbare wormen hebben volwassenen meestal geen last. Ondanks dat ze er niet veel last van hebben is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. Ze zijn namelijk overdraagbaar aan mensen. Als je niet regelmatig ontwormt kan je zelf last krijgen van wormen. Dit wil je natuurlijk niet. De symtomen zijn: een opgeblazen buik, diarree (soms met bloed), braken, huiduitslag, doffe vacht, groeiachterstand (bij pups), vermagering, zwakte, schuiven met het achterste deel van de kond, rijstkorrels rond de anus. Als je twijfelt of je pup last heeft van wormen is het slim om de dierenarts te bellen. Soms komen niet alle symptomen voor, maar heeft je hond wel last van wormen.
Hoe ontworm je een puppy?
Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Je kan ze in de dierenwinkel kopen of bij de dierenarts. Bij de puppy controle krijg je meestal al van de dierenarts een ontwormingsmiddel mee. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe vaak je een huisdier ontwormt hebt. Er zijn hondenrassen die niet goed kunnen tegen bepaalde ontwormingsmiddelen. Het is altijd slim om even na te vragen welke middel het beste werkt. Als je deze eenmaal via de dierenarts gekocht hebt kan je ze eventueel voordeliger online bestellen. Er zijn middelen in de vorm van druppels. Deze druppel je in de nek en komt zo direct in de bloedbaan terecht. Er zijn ook middelen in de vorm van een pilletje.
Hoe vaak moet je een puppy ontwormen?
Doordat het voor een puppy gevaarlijk is om last te krijgen van wormen, wordt deze vaker ontwormt dan een volwassen hond. Met de dierenarts kan je eventueel een schema samenstellen. Meestal wordt er het volgende schema aangehouden: 2,4, 6, 8 weken en daarna elke maand tot 6 maanden. Als je hond hierna in aanraking komt met zwangere vrouwen of andere honden is het verstandig om hem elke 3 maanden te ontwormen. Vooral als je hond dingen van straat eet of in aanraking komt met kinderen. Als dit niet zo is kan je twee keer per jaar je hond ontwormen. De meeste dierenartsen geven echter het advies om elk kwartaal te ontwormen. Als je gaat ontwormen is het slim om alle honden tegelijkertijd te geven. Ze kunnen elkaar zo niet besmetten na de behandeling.
Welke wormen kan mijn hond krijgen?
De meest voorkomende wormen bij honden zijn lintwormen, rondwormen en platwormen. Als je naar het buitenland gaat komen er weer andere wormen voor. In het buitenland kan je hond te maken krijgen met de gevaarlijke hartworm. Het is belangrijk om je hond hiervoor bij thuiskomst extra te ontwormen. Je dierenarts kan je eventueel adviseren welk middel hiervoor helpt. De minst gevaarlijke worm is de lintworm, maar kan wel zorgen voor ernstige voedingstekorten.