Puppy zindelijk maken

Als je een puppy voor het eerst in huis krijgt begint direct de opvoeding van je nieuwe hond. Eén van de eerste taken waar je mee aan de slag gaat is zindelijk maken. Je wil graag zo snel mogelijk dat je hond geen plasjes meer laat lopen in huis. Je begint daarom direct vanaf het moment dat je hond in huis komt met de zindelijkheidstraining. Het kan slim zijn om aan de fokker te vragen of de hond al getraind is. Er zijn fokkers die een hond alvast krantzindelijk maken. Het kan vooral de eerste dagen slim zijn om dit ook in huis te herhalen. Voor je hond is dit iets vertrouwds in een tijd waarin veel veranderd.

Beloon goed gedrag

Ondanks dat het lastig is als je voor de zoveelste keer een plasje mag opruimen is het belangrijk om alleen goed gedrag te belonen. Als je hond buiten een plasje doet beloon je hem uitbundig. Dit doe je met zowel je stem als een snoepje. Een hondensnoepje kan belonend werken. Als hij weer een plasje in huis doet negeer je het gedrag en ruim je het plasje direct op. Zet de hond eventueel buiten terwijl je dit doet, zodat hij de connectie gaat leggen dat hij buiten moet plassen. Het is belangrijk om absoluut niet boos te worden op je puppy bij een ongelukje. Je hond kan er ook niets aan doen dat hij een ongelukje heeft. Hij is nog jong. Dit is hetzelfde als dat je boos wordt op een baby bij een volle luier.

Laat je puppy regelmatig uit

De blaasspieren en sluitspieren zijn bij een puppy nog niet erg sterk. Regelmatig zal hij een klein plasje moeten doen. Het is belangrijk om je puppy regelmatig uit te laten op deze manier voorkom je ongelukjes en is hij sneller zindelijk. De stelregel is om na het slapen, spelen en eten je puppy uit te laten. Beloon je puppy iedere keer als hij zijn behoefte buiten doet. Tussen het uitlaten door is het belangrijk om je trouwe viervoeter in de gaten te houden. Als hij gaat draaien en snuffelen is er een kans dat hij nodig moet.

Laat je puppy slapen in de bench

Vooral in het begin krijg je het idee dat je de hele dag buiten bent. Je puppy moet ongelofelijk vaak naar buiten en dit hoort er allemaal bij. Helaas kan je lang niet altijd erbij blijven om je pup uit te laten. Tijdens de nacht kan je er bijvoorbeeld niet even uitgaan. Het advies is dan ook om vooral in het begin je puppy in de bench te laten slapen. Een hond bevuilt bijna nooit zijn eigen bench. Er zijn natuurlijk uitzonderingen bijvoorbeeld als je trouwe viervoeter wel heel nodig moet. Doet je puppy als nog alles in de bench? Laat je puppy altijd goed uit voor het slapengaan. Het is daarnaast slim om je bench eventueel met bananendozen te verkleinen. Je hond ziet de bench dan eerder als slaapnest en doet er minder snel zijn behoefte.

Leer je trouwe viervoeter een commando

Naast belonen is het slim om elke keer een commando te koppelen aan een plasje. Het commando kan bijvoorbeeld plassen of plasje zijn. Door er een commando aan te koppelen kan je een hond tijdens het uitlaten commanderen dat hij moet plassen. Vooral bij puppy’s is dit handig want als je dit niet doet zijn ze de hele tijd druk met spelen. Als je thuiskomst doen ze meteen een plasje in huis. Leer hem daarom ook altijd het commando naast de beloning. Geef het commando op het moment dat je hem ziet plassen. Op een gegeven moment koppelt je vriend het woord aan een plasje doen.

Benchtraining puppy

Er zijn baasjes die absoluut geen bench in huis willen hebben. Ze vinden het zielig voor de hond om hem op te sluiten. Ondanks dat ze het zielig vinden is hier niets van waar. Je hond heeft een rustig plekje nodig waar hij zichzelf kan terugtrekken. Voor de baas is het ook handig om een hond af en toe naar de bench te sturen. Bijvoorbeeld als er familie langskomt die bang is voor de hond. Het is dan fijn als je de hond even terug naar de bench kan sturen. Voordat je puppy in de bench kan slapen is training nodig.

Bepaal de locatie

Het is belangrijk dat er een rustig plekje gevonden wordt om te slapen of even terug te trekken. Afhankelijk van het formaat van je vriend zal er ook een bepaalde maat bench bij horen. Deze moet natuurlijk wel passen op de plek die je in gedachten had. Als je een plekje gevonden hebt kan je de bench eventueel bedekken met een dekentje. Dit geeft je vriend een veilig gevoel. Zorg er ook voor dat je hem niet plaatst op de tocht of een plek waar veel mensen langslopen.

Hoe ga je trainen?

Je hebt een mooie plek gevonden en nu is het belangrijk om te gaan trainen. Het is belangrijk om je tijd ervoor te nemen. Neem kleine stappen en probeer niet te overhaasten. De eerste stap is om het deurtje open te houden en iets lekkers erin te leggen. Je pup wordt als het ware gelokt om een kijkje te nemen. Als de hond uit zichzelf erin gaat wordt hij beloond door de snack. Eventueel kan je ook de maaltijden erin geven zodat hij went dat dit een fijne en veilige plek is. Je vriend kan ook op deze manier rustig zijn maaltijd opeten. Helemaal als er ook nog andere honden zijn. Als je vriend moe is en wil slapen kan je hem in zijn bench leggen. Geef hierbij het commando zoals plaats of plek. Als je vriend bij het commando er zelf in gaat liggen is het belangrijk om hem te belonen. Laat je deurtje nog steeds open staan. Pas als je vriend er regelmatig zelf in gaat liggen is het tijd voor de volgende stap.

Sluit het deurtje

Voor veel honden is het sluiten van het deurtje een hele stap. Je mag dit ook pas doen als hij zelf er regelmatig in gaat liggen uit zichzelf. Als je hond weer eens een maaltijd eet in de bench kan je het deurtje voorzichtig sluiten. Geef er verder geen aandacht bij doe alsof dit heel normaal is. Open het deurtje weer als hij bijna klaar is met eten. Gaat je puppy piepen? Negeer dit gedrag. Stopt hij met piepen? Beloon hem dan en open pas het deurtje als hij rustig blijft liggen. Herhaal dit constant en laat het deurtje steeds langer dicht zitten. Probeer de tijd verder te rekken en ga ook eens de kamer uit. Het is belangrijk om kleine stapjes te maken. Bouw het alleen in de bench zitten langzaam op met telkens 5 minuten extra. Je kan nu zelfs proberen even een boodschap te halen. Piept je pup als je thuiskomt? Negeer hem dan en laat hem zitten. Wacht tot hij stopt met piepen en haal hem dan pas eruit. Het is bij deze training ontzettend belangrijk om je tijd te nemen. Ga niets overhaasten want dan kan je pup een terugval krijgen. Neem je tijd en bouw langzaam zijn vertrouwen op dat hij alleen kan blijven. Van een goede training kan je levenslang profijt hebben dus neem vooral je tijd.