Verlatingsangst – leren een hond alleen te zijn

Vooral puppy’s hebben te maken met verlatingsangst. Dit is niet zo vreemd. Eerst zaten ze elke dag gezellig met hun broertjes en zusjes. De volgende dag zitten ze ineens alleen bij vreemde mensen in huis. Het kan ook voorkomen dat je hond pas later last krijgt van verlatingsangst. Bijvoorbeeld als de baas altijd thuis was en nu ineens weg van huis gaat. Angsten zijn helaas vooral bij oudere honden ontzettend lastig om te bedwingen. Helaas moet een hond weleens alleen zijn bijvoorbeeld als je een boodschap gaat halen. Het is belangrijk om veel geduld te hebben en de training langzaam verder uit te bouwen.

Hoe herken je verlatingsangst?

Soms heeft de baas zelf helemaal geen erg in dat de hond verlatingsangst heeft. Het zijn meestal de buren die beginnen te klagen. Bij verlatingsangst kan een hond urenlang huilen en blaffen tot de baas weer terug is. Het kan ook voorkomen dat hij stil is, maar de complete inboedel gesloopt heeft. Het is ontzettend vervelend als je hier tegenaan loopt. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Het is belangrijk om een pup meteen al te trainen om alleen te zijn. Als je een oudere hond in huis haalt is dit natuurlijk lastig want je hebt hem niet als pup kunnen trainen. Het is belangrijk om dezelfde training uit te voeren als bij puppy’s. Dit is de enige manier om alsnog de angst af te leren.

Verlatingsangst afleren met een bench

De eenvoudigste manier om verlatingsangst af te leren is met een bench. Het is wel belangrijk om eerst de bench training gevolgd te hebben. Pas als je hond zich thuis voelt in een bench kan je werken aan de verlatingsangst. Als je hond er niet goed aan gewend is weet je niet zeker welke angst opspeelt. Je weet of je vriend gewend is als hij er zelf regelmatig in gaat liggen zonder commando. Plus je vriend gaat niet lopen piepen als je het deurtje sluit. Als dit niet het geval is hij volledig eraan gewend. Het is belangrijk om de tijd te nemen en stap voor stap hem leren alleen te zijn. Ga niet overhaasten door meteen een paar uur weg te gaan. Neem vooral de tijd om hem alleen te leren zijn. Het is belangrijk om vooraf goed te beseffen dat deze training tijd kost. Als je te snel gaat val je al snel terug in het oude patroon.

De training

Als baas besef je zelf vaak niet dat je een vast ritueel hebt voor het weggaan. Je trekt bijvoorbeeld eerst je schoenen aan. Voor je hond is dit meteen stress en paniek. Hij herkent de signalen als geen ander. Het is belangrijk om deze routine te doorbereken. Trek bijvoorbeeld eens je schoenen of jas aan zonder weg te gaan. Als je wel weggaat is het belangrijk om je hond geestelijk moe te maken. Maak bijvoorbeeld eerst een lange wandeling of laat hem hersenwerk doen. Laat uw hond hierna de bench ingaan en geef hem eventueel een kluif. Laat ondertussen de televisie aan. Ga vervolgens 5 minuten weg. Keer na 5 minuten terug en beloon hem als hij rustig in zijn bench zit. Verleng dit elke keer met 5 minuten. Maak eventueel opnames met de camera om te kijken of hij het goed doet. Is het niet goed gegaan? Kijk even naar hoe lang hij alleen gezeten heeft op het moment dat het fout gaat. Gaat het na 10 minuten fout en ging je 15 minuten weg? Probeer het weer een paar keer met 10 minuten voordat je weer naar 15 minuten gaat. Door kleine stapjes te maken kan je een hond langzaam van zijn angst helpen.