Waarom likken honden mensen?
Als je honden in een roedel zet zie je regelmatig dat ze elkaar likken. Als baas hoor je thuis in de roedel. Het kan dus goed dat de hond je ineens begint te likken. Meestal doen ze dit niet zomaar. Dit gedrag heeft meestal een oorzaak. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom ze je ineens uitbundig beginnen te likken.
Tonen dat je onderdanig bent naar de baas
In het wild zie je dat wolven regelmatig de mond van hun moeder aflikken. Dit is een natuurlijk gedrag dat je ook thuis gaat zien. Ze doen dit niet alleen bij elkaar, maar ze kunnen ook de baas gaan aflikken. Dit is een teken dat ze onderdanig zijn naar de andere hond of baas. Ze likken hierbij meestal de baas aan het onderste gedeelte van het gezicht en soms ook de nek. Ondanks dat je dit misschien onprettig vind is het positief gedrag. Bestraf dit gedrag ook nooit. Je mag het gedrag wel corrigeren.
Dominantie
Naast onderdanigheid kan het ook gebeuren uit dominantie. Honden met een hoge rang likken regelmatig anderen dieren van een lagere rang. Ze laten hiermee zien dat ze de baas zijn. Dominantie likken gebeurt vooral bij de rug, oren en ogen van de hond. Dit domineren kan ook voorkomen bij de mens. Hij likt dan de neus, oren en alles boven de neus. Als dit gebeurt mag je dit niet toestaan. Jij bent de baas. Ook als hij je voeten en tenen gaat likken is dit domineren.
Ik vind je lief!
Honden hebben niet altijd een bepaalde reden om je te likken. Ze kunnen het ook doen omdat ze je lief vinden. Het is een teken van genegenheid of affectie. Het is een sociaal contact dat je veel terug zien in een roedel. Meestal is dit ook een vorm van onderdanig likken en krijg je op het onderste deel van je hoofd kusjes. Het is een teken van verbintenis, maar je hoeft dit niet altijd toe te staan.
Verzorging
Je hond kan je ook likken uit verzorging. Hij wil goed voor zijn baas zorgen want hij wil je niet kwijt. Ondanks dat je een hondentong vies vind is het heel normaal binnen een roedel. Als je een wondje hebt op je lichaam dan wil de hond hieraan likken. Door de wond schoon te maken versnelt de genezing. Je hoeft dit gedrag niet te bestraffen want het hoort thuis in de natuur. Natuurlijk kan het wel vervelend zijn vooral als je pijn hebt aan de wond. Je kan het gedrag daarom corrigeren en vragen aan je hond om te stoppen. Bestraf het gedrag nooit want het is positief gedrag.
Stress of verveling
Een hond kan ook gaan likken uit stress of verveling. Je ziet vaak dat een hond ineens overmatig zichzelf of anderen gaat aflikken. Soms doet een hond dit ook op objecten. Bijvoorbeeld de bench of je bankstel. Dit is geen normaal hondengedrag en moet aangepakt worden. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te zoeken en op te lossen. Probeer uit te zoeken waar je hond stress van heeft. Probeer dit stressgedrag op te lossen. Is het uit verveling? Ga met je hond wandelen of een spelletje spelen. Je zal merken dat het gedrag daarna niet meer voorkomt. Het is belangrijk dat je dit gedrag niet afstraft, maar gaat oplossen. Ga samen activiteiten ondernemen om de stress of verveling weg te halen. Dit werkt een stuk effectiever dan je hond straffen voor een signaal dat hij afgeeft richting de baas.