Wat zijn de nadelen van een anti blafband voor een hond?

Een anti blafband zorgt automatisch voor een correctie als je hond blaft. Als baas ben je niet altijd thuis of net te laat met corrigeren. De band zorgt er dan voor dat je vriend wel direct gecorrigeerd wordt. Er zijn verschillende banden die je kan gebruiken. Je kan kiezen voor een band met een ultrasoon geluid, trilling, spray en stroom schokken. Voordat je ervoor kiest om een anti blafband te gebruiken is het slim om goed na te denken over de nadelen. Een band klinkt als een uitkomst, maar is helaas niet altijd de oplossing.

Een anti blafband is een straf voor de hond

Het grootste nadeel van de band is dat je hond straf geeft. Het enige wat hij leert is dat hij straf krijgt. Alleen er moet een oorzaak zijn waarom je hond dit gedrag laat zien. De oorzaak van het probleem is niet opgelost. Er kan bijvoorbeeld een achterliggende gedachten zijn. Bijvoorbeeld als je hond alleen thuis gelaten wordt. Het is dan heel vervelend als hij loopt te blaffen en je buren voor de deur staan. Met de anti blafband leert hij misschien om te stoppen met blaffen, maar hij zal nog steeds angstig zijn als hij alleen thuis blijft. Vergelijk het met het straffen van een kind die huilt. Je pakt de oorzaak niet aan. De oorzaak aanpakken is slimmer, maar kost wel meer tijd. Het is wel beter voor de geestelijke gezondheid van je hond.

Ongewenst gedrag komt vaker voor door de anti blafband

Het gebruik van de anti blafband lijkt de ultieme oplossing. Je hond is braaf als je van huis bent en de buren staan niet voor de deur. Alleen het nadeel van deze snelle oplossing is dat het probleem er nog steeds is. Elke keer als je het huis verlaat huilt je vriendje de boel bij elkaar alleen hij mag niet blaffen. Het gevolg is dat hij mentaal een enorme klap krijgt te voorduren. Ondanks dat de buren niet meer voor de deur staan gaat je vriend ongewenst gedrag vertonen. Gedrag die hij nooit eerder heeft getoond. De oorzaak is dat hij mentaal in de knoop zit. Dit is in de praktijk een stuk lastiger om op te lossen dan een alleen blijf probleem zonder anti blafband. Ondanks dat het een gemakzuchtige oplossing is zal je er later meer problemen door krijgen.

Anti blafband veroorzaakt pijn en stress

De Universiteit van Utrecht heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de anti blafband. Uit het onderzoek is gebleken dat de band enorm veel pijn en stress bij je hond veroorzaakt. Stress die voorkomen kon worden door gewoon de oorzaak aan te pakken met training. De stroomband veroorzaakt vooral pijn. Voorheen werd gezegd dat het gewoon een correctie is. Maar de band veroorzaakt echt pijn blijkt uit onderzoek. Dit is een reden dat ze niet meer verkocht mogen worden. Alternatieve banden mogen nog wel verkocht worden, maar veroorzaken wel nog steeds stress. Het advies is dan ook om uit te zoeken wat de oorzaak is van het probleemgedrag in plaats van een anti blafband gebruiken.

Train je hond altijd op basis van beloning

Het advies is om niet met een anti blafband te werken, maar met beloning. Een beloning krijgen werkt in de praktijk veel beter dan iets negatiefs krijgen. Werk altijd met beloningen als het gaat om het aanleren van positief gedrag. Ondanks dat de band een geaccepteerd verschijnsel geworden is raden wij aan om te gaan trainen. Dit duurt langer, maar je voorkomt een hoop gedragsproblemen door direct de oorzaak aan te pakken. Je kan zo werken aan een beter leven voor je viervoeter.