Welk hondenvoer voor mijn puppy?

Als je naar de dierenwinkel gaat zie je tientallen merken met hondenvoer. Het lijkt bijna onmogelijk om een keuze te maken. Welk hondenvoer is nou echt goed voor je puppy? Het is logisch dat je onzeker bent over het voer. Je wil graag dat je vriend een gezond en lang leven tegemoet gaat. Het is belangrijk om te kiezen voor een merk waar je jezelf prettig bij voelt. Wij hebben een aantap tips voor het kiezen van hondenvoer.

Vraag aan de fokker het merk voer

Het is belangrijk om de eerste dagen altijd hetzelfde hondenvoer als de fokker te geven. De darmen van je puppy zijn hieraan gewend. Als je meteen overschakelt naar een ander merk, dan gaat dit meestal fout. Informeer bij je fokker welk hondenvoer er gebruikt wordt. Geef dit vooral de eerste dagen als je hond aan het wennen is. Het voer is voor hem vertrouwd. Soms geeft de fokker voor een week voer mee. Na een paar dagen kan je overstappen naar een merk naar keuze. Maak de overstap niet direct te groot. Laat je pup langzaam wennen door het voer te mengen. Meng het voer een week lang totdat je alleen nog maar het nieuwe voer hebt.

Droogvoer of blikvoer?

Naast een merk hondenvoer kan je kiezen uit verschillende soorten hondenvoer. Je kan kiezen uit brokken of blik voer. Er zijn twee soorten brokken geëxtrudeerd of geperst. Wil je naast vers vlees ook brokken gaan geven? Kies dan altijd voor geperste brokken. Daarnaast kan je letten op de manier waarop de brokken gemaakt worden. Hoeveel procent vlees zit erin? Het vleespercentage valt bij sommige merken extreem laag uit. Probeer altijd te kiezen voor een hoog vleespercentage. Let ook op het soort vlees dat is toegevoegd. Kies altijd voor vers vlees. Soms worden er ook granen toegevoegd als vulling. Hier kan een hond allergisch op reageren. Kies dan voor een brok zonder granen. Een alternatief is blikvoer. De meeste honden vinden dit lekkerder dan gewone brokken. Alleen blikvoer is niet goed voor de tanden. Je kan dit wel als extra voeding geven omdat ze het lekker vinden.

Vers vlees als voeding

Steeds meer hondeneigenaren stappen over van de traditionele brokken naar vers vlees. Meestal is dit een combinatie van gemalen vlees met botten. De botten worden toegevoegd zodat je hond nog steeds kauwt. Verschillende merken brengen tegenwoordig vers vlees op de markt. Let goed op het vleespercentage en geef eventueel naast het vlees nog steeds brokken. Je weet zo zeker dat je hond alle voedingsstoffen binnen krijgt. Het voordeel van KVV (Vers Vlees) is dat het rauw is en niet verhit wordt. Er gaan zo geen voedingsstoffen verloren. Het nadeel is dat je de voeding in de vriezer moet bewaren. Er zijn ook honden die niet goed reageren op KVV. Het is vooral belangrijk om te kijken waar je hond het goed op doet.

Barf

Je kan je hond eventueel ook Barf geven als voeding. Dit is een combinatie van bot, vlees, organen en groente. Je hebt zo in één maaltijd alles wat je hond nodig heeft. Barf kan je hond meestal als kluif eten. Vooral honden die dol zijn op kluiven zijn dol op Barf voeding. Het is slim om barf te combineren met KVV. Geef één dag in de week barf zodat ze nog steeds veel kluiven. Combineer de andere dagen met KVV. Geef honden op barf geen brokken. Dit is geen goede combinatie. Je hond kan namelijk problemen krijgen met de spijsvertering als je brokken met barf combineert. Er is dus eigenlijk genoeg mogelijk is met hondenvoer. Kies vooral voor voeding waar je jezelf prettig bij voelt en waar je pup het goed op doet.